Abrupt slut och nytt jobb i Stockholm

Jul och nyår firades lokalt och det var inte mycket som fattades i firandet t.o.m. en lokal importerad julgran!

AD Julgran

Den lokala regionkonferensen vi diskuterat skulle starta men ett visst resemotstånd kunde skönjas från HQ. EIS skulle spara pengar och ofta var det så att lokala konferenser fick skjutas upp eller helt läggas ner. Det var vanligt inom Ericsson och förmodligen fortfarande är att när man måste spara pengar så var det alltid marketing som fick börja! Tråkigt men jag blev istället uppmanad att skriva ett förslag på hur vi går vidare då min tidigare rapport och förslag om strategin hade blivit godkänd. Mitt förslag i sammanfattning var att vi drar igång dem vi har, med de produkter jag rekommenderat och supportar dem via ett regionkontor i Dubai. Totalt fyra återförsäljare, varav vissa också kunde arbeta som distributörer det skulle ge en bra start. Förslaget blev godkänt och planeringen startade. Ganska snabbt blev jag då uppringd av vVD Rolf som krävde att jag tog jobbet som regionschef vilket jag givetvis accepterade. Hem till familjen och berätta men dom hade inga problem att flytta till Dubai.

Dags att prata med alla berörda återförsäljare och först till min vän Nasser i Qatar. När jag kom dit så berättade Nasser att hans pappa som var dep. minister i regeringen ville bjuda på middag vilket jag givetvis accepterade. Middagen skulle vara hemma hos dem i palatset och vi kom in i ett rum på 20 kvm med massvis av äkta mattor på golvet och inget mer! Min värd med övriga gäster också från regeringen satte sig på golvet i traditionell Arab stil. Efter vi satt oss ner öppnades en annan dörr och ett antal kvinnor kom in med Meze den vanligaste arabiska maten man äter före huvudrätten. Detta kan man göra i timmar innan huvudrätten serveras. Jag fick då uppdatera alla om Ericsson med fokus på nya strategierna. Efter några timmar öppnas dörren igen och in kommer ett helt lamm burit av två kvinnor på ett stort serveringsfat. Värden börjar att skära och med fingrarna serverar på våra tallrikar. Jag som huvudgäst får då den stora fördelen att få hjärta, lever och njurarna på min tallrik! Inte min favorit något av det och av god sed försöker jag då byta bort vissa utan att lyckas. Var inte det godaste lamm jag ätit men vad göra det gäller att hålla god min.

Nasser på sitt kontor i Doha, Qatar.

Nasser i Qatar

Efter middagen berättade Nasser att hans pappa ville att han skulle gifta sig och att mamma hade förslag på brudar. Det skulle gå till så att han fick en möjlighet att titta på dem innan han bestämde sig, vilket var mycket ovanligt och han ville då ha min hjälp. Brudarna kom från Qatar, Abu Dhabi och Dubai och var döttrar till shejker i dem styrande familjerna. I Abu Dhabi ville Nasser att jag tittade på och godkände den aktuella bruden. Det skulle gå till så att han ringde mig och talade om var hon skulle befinna sig vid ett givet tillfälle och jag skulle då ta mig till samma ställe! Otroligt men plötsligt en dag ringer han och säger att tjejen i fråga kommer att äta lunch på Sheraton och han berättar hur hon är klädd, vilken bil hon kommer i samt vem hon är med. Jag åker till Sheraton, ser tjejen som givetvis är mycket vacker och ringer Nasser som tackar för hjälpen. Så gick det till i Arabvärlden förr och förmodligen fortfarande gör. Nasser gifter sig sedermera med en Qatar tjej.

Mina föräldrar ville se Arab världen och kom på ett besök. Det blev som alltid att köra runt i landet och titta på allt som var intressant. Här en bild på souken i Sharjah som fortfarande var tom på folk.

AD mina föräldrar

Nästa projekt blev att undersöka möjligheterna att starta ett regionkontor i Dubai och vår lokala agent var väldigt hjälpsam då han såg fram emot att ha kontoret i Dubai. Vi fick givetvis använda ett kontor som agenten ägde och det hade jag inget emot så vi godkände. Sen skulle vi starta lokalt bolag i namnet Ericsson Information Ltd, anställa en sekreterare och ge henne uppdrag att skaffa möbler etc. Själv beställde jag kontorsutrustning som datorer, fax och telefon via Ericsson.

Frun och barnen fick också komma med till Dubai då vi skulle hitta hus och anmäla barnen till Amerikanska skolan. Inga större problem vi hittade till och med ett Svenskt Emil hus strax vid sidan om Amerikanska skolan. Kunde inte bli bättre.

Nu stundade ett annat bröllop då en affärskontakt jag hade skulle gifta sig. Han tillhörde också den styrande familjen i Abu Dhabi så allt skulle ske enligt gammal sed. Paret som skulle gifta sig hade vardera fest i tio dagar och på den tionde dagen skrev man in sig i boken och förklarades gifta! Det otroliga var att dom festade var för sig och inte träffades förrän den tionde dagen. Festandet stegrades också så beroende på hur närma man var släkt ju längre fick man vara med. Jag var med till den femte dagen sen fortsatte festandet. Varje dag var det som en ungkarlsfest och varje dag gav han som skulle gifta sig en present till någon av oss som var med och festade. Dag ett var det en Mercedes C180 och sen blev det bättre och bättre Mercedes så sista dagen fick hans bästa kompis en Mercedes 2000 dvs en speciell handgjord Mersa! Tyvärr fick jag ingen.

Mercedes

Tog en trip till Oman för att informera agenten om var vi stod och planerna framåt men han verkade fortfarande ointresserad. Bara att glömma Oman. Bahrain blev eld och lågor och var snabbt med på upplägget.

Jag kände mig nöjd med hela upplägget och intresset och såg fram emot att få börja! Då kommer chocken den 17 maj, 1985 när jag skulle fira Norges Nationaldag tillsammans med våra Norska vänner. Telefonsamtal från Rolf på EIS marknad, EIS kommer p.g.a. sina beräknade stora förluster (-800 MSEK), beroende på satsningen på att sälja PC i USA lägga ner all verksamhet som inte påbörjats helt. Katastrof, allt mitt arbete förgäves! Lägg ner allt du kan, avveckla alla avtal, avbryt Dubai och kom hem omedelbart. Livet kan gå från succé till fiasko över en telefonlinje. Jag blev så arg att jag sade upp mig på stående fot.

Jag lade ner allt, gjorde så mycket jag kunde med att säga upp avtalen, köpte en Europa runt resa och berätta dem dåliga och goda nyheterna för familjen. Amerikanska skolan slutade i början på juni så innan dess kunde vi inte åka. Familjen blev inte glada vilket knappast förvånade mig. Europa resa var bara skit och allt annat också.

Vi åkte ner på stranden några dagar senare och jag läste en veckas gammal Svenska Dagbladet och där hittade jag ett hus i Vendelsö utanför Stockholm som jag direkt kände var rätt för oss. Dagen efter ringde jag till mäklaren som konfirmerade att det fortfarande var till salu. Då tar jag det sa jag till mäklaren som blev helt ställd och sa man kan inte köpa hus per telefon. Mitt svar var att jag befinner mig 600 mil från dig men vill ha huset. Vill du ha handpenning kan jag överföra det idag. Nej sa han du måste komma hit och titta på huset. Tror inte han fattade någonting men jag bad mina svärföräldrar att åka och titta på huset och sen ringer jag igen. Dagen efter var han gladare och acceptera att jag köper det men jag var tydlig med att vi kommer inte till Stockholm förrän den 4e juli. Fortfarande ville han inte ha pengar! Konstig mäklare.

Skolan slutade, vi hade avskedsfest på Sheraton där vi bodde sista dagarna och jag bestämde mig för att inte jobba mer i Mellan Östern och rakade därför av min moustach! Ett symbol värde och när man bor i Arabvärlden måste man ha mustasch annars anses man vara homosexuell! På bilden syns bl.a. Roland, Steinar, Staffan och delvis min fru Annki.

AD Avskedsmiddag

och jag utan mustasch vilket min fru tyckte var festligt och inte minst barnen som tyckte att jag såg mycket yngre ut.

AD Annki o Lars

Vi åkte till Amsterdam, hämtade en bil och påbörja vår Europa resa med att köra till Bryssel. Sen blev det vidare färd till Paris, Aix-en-Provence, Cannes, Nice och Monte Carlo. Därefter in i Italien och Milano, Turin vidare upp i bergen i Schweiz, genom St Gotthard tunneln ner till Zürich och vidare in i Tyskland. Hela romantiska Rhein, upp till Amsterdam och lämna tillbaka bilen. Givetvis stannade vi på alla dessa platser och gjorde vad turister gör allt för att våra barn skulle få uppleva Europa där vi kommer ifrån men också som kontrast till alla dessa år i Mellan Östern och Asien. Barnen behövde lära sig lite om Europa.

Paris och Eiffeltornet

Paris Eifeltornet

 

sen via Aix en Provence till Rivieran och bad

Franska Rivieran

och via gränsen/St Gotthards tunneln mellan Italien och Schweiz

St Gothard Tunnel

I en liten stad i Tyskland, Freibourg gick vi in i en medeltida kyrka och Annki min fru berättade om hela kristendomen som fanns i form av tavlor och målningar för att barnen skulle lära sig om vår religon. Mycket prat om Jesus blev det naturligtvis och när vi kom ut ifrån kyrkan så sa yngsta barnet ”mamma vem var den där Jesus”! Amerikanska skolan är bra men det lilla dom haft religion var tydligen inte tillräcklig. Resten av resan upp genom Tyskland och tillbaka till Amsterdam blev en religions utbildning med tonvikt på kristendomen.

Efter Amsterdam kom vi till Malmö för att hälsa på släkt och vänner och det första jag fick höra var att en mäklare hade ringt i flera dagar och ville ha kontakt med oss. Jag ringde honom omedelbart och han frågade om vi fortfarande ville ha huset! Om vi inte omedelbart kom till Stockholm så skulle han sälja huset till någon annan! Vilken idiot som inte accepterade att jag betalade insatsen när jag ville det. Snabbt köpa en flygbiljett till mig och hustrun, hyra en bil och köra direkt från Arlanda flygplatsen till mäklaren, därefter avsluta affären. Sen till Arlanda och flyga tillbaka till Malmö där barnen fortfarande fanns. Dock prutade jag med exakt vad denna resa kostade tur och retur inget annat. Han verkade glad ändå.

Efter att alla släktingar fått ett besök var det nu dags att fortsätta resan hem dvs. till Stockholm. Huset fick vi inte förrän i mitten på augusti så vi hyrde ett hus i Tyresö där vi tillbringa sommaren.

Nu var det dags att prata nytt jobb och då EIS inte var aktuellt längre så fick jag prata med andra organisationer i Ericsson koncernen. Den som erbjöd det mest spännande jobbet var en ny organisation som höll på att bildas Ericsson Network Engineering (ENS). Om jag accepterade deras erbjudande så skulle jag var med i ett strategiprojekt. Ansvariga för projektet var på den tiden Stockholms största konsultföretag, Indevo och vi skulle ta fram mål, inriktning och strategi för det nya bolaget. Klart intressant och den nya chefen för detta Christer lovade mig ett jobb som Regional Manager Middle East från den första Januari, 1986 när den nya Ericsson organisationen skulle starta.

Arbeta med ett konsult företag var ganska nytt på 80 talet och jag räknade med att lära mig mycket så det var inte svårt att säga ja.

Innan jag påbörjade nya jobbet skulle vi flytta in i nya huset vilket vi gjorde i slutet på augusti. Sen började nästa resa på Ericsson.

3 reaktioner till “Abrupt slut och nytt jobb i Stockholm”

 1. Lasse,
  Du har fått lite erfarenheter på många områden o vad spännande upplevelser för familjen.
  Undrar hur du var som äktenskapsmäklare!!!????
  Syntes mustaschen eller fick du färga den??
  Mkt intressant o du är en duktig berättare. Ser fram emot kommande!
  Bh Erik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.