Nya marknader och mycket resande

Även om jag skulle få hjälp av Fredrik och Ella-Kari så kände jag att under året var det kanske dags att hitta något nytt. Organisationen inom företagskommunikation var inte optimal med flera produkt organisationer som jobbade med samma säljorganisation i respektive land. Vi hade nu lokala bolag som skulle hantera all lokal försäljning både direkt till slutkund eller via återförsäljare beroende på produkt. Fokuseringen blev alltid direktförsäljning och supporten till återförsäljare blev lidande. Framförallt våra stora bolag i England, Tyskland, USA, Italien och Spanien tyckte att dom inte behövde återförsäljare utan kunde sköta allt själva. Dessa länder hade stora kontrakt på AXE och GSM och jag förväntade att dom skulle ha mer än dessa fokuseringar men det fungerade inte. Jag hade haft samma uppfattning hos vårt bolag i Australien men där lyckades jag trots detta övertyga ledningen att vi måste ha återförsäljare. Våra säljkostnader för direkt försäljning i lokal bolagen började bli för höga och mycket tid vid besöken spenderades med ekonomer istället för med säljarna.

Koncernen började året bra med stor order i Turkiet där vi var ganska nya på marknaden men jag kände inte att det var en marknad för återförsäljare av vår Businessphone. Kuwait hade blivit befriat och återuppbyggnaden var mycket stor med många order till koncernen. Vår återförsäljare var snabbt igång med nya orders. Nu ville jag försöka etablera oss i Nord Afrika så många resor till Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Libyen med Gadaffi var mer eller mindre omöjligt så det skippade jag. Både Marocko och Tunisien var igång snabbt och i Algeriet fick jag affärer med PTT (lokala televerket).

Mitt intresse för Golf hade bara stegrat genom åren och jag tog alltid tillfället i akt att spela på mina resor. Golfklubbor gick att hyra överallt. Hade spelat bl.a. i Australien, Nya Zealand, Singapore och Thailand.  Tunisien hade inte många Golfbanor men den som fanns i Tunis fick jag prova med hjälp av vår agent. Blev en mindre chock dock, då den hade en enkel gräs/sand Fairway medan Green var bara sand!  Innan man skulle putta fick man plana ut sanden med en kratta och på Fairway hade man en gummi matta man lade bollen på!

I Marrakech, Marocko var det bättre där spelade jag på Kungens (Hassan II) Golf bana som var byggd 1933 och många Kungar, Presidenter och Premiärministrar hade spelat på den. Golfbanan var mycket vacker och låg mitt i stan!

Resultatet för 1990 var enormt bra med fakturering upp 18% , i kronor 46 miljarder och vinst upp 31% , i kronor 4,9 miljarder. Fantastiska siffror men när Lars Ramqvist presenterade dessa så sa han att det blir svårt att överträffa under 1991 varefter kursen sjönk 20%. Tror han lärde sig att vara försiktig med sina uttalande efter det. Dock var han tydlig i att kräva att Sverige gick med i EU annars skulle vi få problem med våra Europeiska konkurrenter. Nu hade vi 44 marknader som köpt mobilsystem och 78 som köpt AXE framförallt i Europa, Mellan Östern, Japan, Australien och USA. Asien, Afrika och Sydamerika var långt efter. Konjunkturen i världen var på nedgång och det gällde att hitta länder som var mindre beroende av detta. Sverige var också i låg konjunktur men vi märkte inte mycket av det på Ericsson. Vi passade på att bygga nytt kontor i Kista då priserna var låga i byggbranchen.

I Polen hade vi startat ett litet kontor genom att hyra en lägenhet från en vän till vår lokala tillfälliga chef André som låg mitt på stora Kraskowskie gatan. LM Ericsson hade ett stort pampigt hus redan 1904 som fortfarande fanns kvar men det hade staten konfiskerat under kommunist tiden. Lägenheten var på 3-4 rum och räckte tillsvidare. André hade anställt en tjej som skulle sköta kontoret när han var på kundbesök. Hon kom nu och hämtade mig på flygplatsen i en lokal tillverkad Fiat 500. Förstod inte hur jag skulle komma in i den men efter ett tag lyckades vi. Vi behövde också några återförsäljare i Warszawa och jag började träffa lokala företag men det var inte lätt att hitta några. Fick också många besök som var roliga bl.a. en Borgmästare från en by i Nordöstra Polen och han ville ha telefon för invånare i byn! Jag förklarade att det var inte lätt då lokala PTT/Operatören var den som skulle arrangera detta men det gillade han inte då dom var inkompetenta till uppgiften så därför hade han samlat in pengar från befolkningen för att lösa problemet själv. Han tog då fram en resväska och tömde den på skrivbordet. Den var full med zloty sedlar som täckte hela bordet. Säkert miljoner Zloty som förmodligen inte var värda mycket då en dollar gav 20 000 zloty. Inga lätta situationer att ta sig ur!

Nu var det också dags för den årliga Cebit mässan och denna gång visade vi vårt nya personliga mobiltelefon system DCT900 (DECT) som skulle göra alla kontor trådlösa! Också en ny vinröd mobiltelefon som inte var mycket mindre än existerande Hotline Pocket men den skulle nu heta NH51 på typiskt Ericsson manér. Det mest intressanta var dock att vi för första gången visade en liten högtalare som man kunde stoppa i örat och prata i en mikrofon som satt på sladden! Helt revolutionerande! Annars var mässan som vanligt, alltför mycket folk.

Den nya Mobilen fick testas och godkännas av Svensk Bilprovning innan man fick montera den i bilen på en hållare! Tror det var enda gången det hände! Givetvis var man rädd att den skulle lossna vid en kraftig inbromsning och skada personer i bilen. Öronsnäckan blev inte populär då man förmodligen hellre ville visa att man hade en mobiltelefon.

Nu skulle vi alla ha nya PC och det var väl inget konstigt men samtidigt fick vi Windows softvara som Word, Excel och Power Point. Även om vi haft liknande softvara tidigare så kunde man nu integrera dessa med varandra. Helt fantastiskt att göra presentationer via PCn. Samtidigt annonserar man ett virus program från McAfee som man rekommenderar till alla som har problem med virus!

Sommaren närmade sig och min äldsta dotter Christel (Kicki) skulle ta examen från Gymnasiet. Lite konstigt eftersom hon skulle fortsätta på Åsö gymnasiet på Söder i Stockholm ytterligare ett år! Hon hade gått teknisk linje och på den kunde man gå i 4 år. Fest är aldrig fel så vi firade. På morgonen samlades alla studenterna i vår trädgård.

Sen fick vi åka till Skolan och hämta henne i en Amerikansk cab. I bilen förutom mig själv och Kicki fanns min fru Annki, dotter Linda, Farmor, Farfar och Mormor.

Sen blev det fotografering för den färske studenten.

 

 

 

 

 

 

I början på Juni hade vi vår årliga Golf tävling på Haninge och jag segrade och fick nöje att ha vandringspriset, en tavla i minst ett år.

Innan midsommar var jag på resande fot igen och besökte både Italien och Spanien, två länder som fortfarande hade svårt att skaffa återförsäljare och drogs med höga sälj kostnader. I Rom blev jag utsatt för ett försök till rån av Zigenare som drog runt på stan. En kvinna med många barn kom fram till mig och körde upp en skylt i mitt ansikte medan barnen då försökte vittja mina fickor. Jag svängde min väska runt så att alla träffades och många av dem for i gatan. Inget lyckat försök och när jag såg dom dagen efter så sprang dom snabbt bort och gömde sig. Det gällde att vara vaken när man promenerade i storstäder.

Nu var det dags för midsommar och det firade vi i skärgården på familjen Segerfjords stora Bayliner motorbåt där Hilding var stolt kapten.

I Sydost Asien har vi har äntligen fått stora order på Mobiltelefoni från Singapore, Malaysia och Indonesien. Konjunkturen är fortfarande svag och vårt halvårs resultat inte bra. Kursen går ner 20-25% under sommaren. För första gången i min Ericsson historia så drar man ner antalet anställda där det är möjligt och inför anställningsstopp i många organisationer. Man erbjuder också 60 åringar förtids pension!

Familjen har hyrt en stuga utanför Halmstad vid kusten och vi åker på sommar semester tillsammans med våra gamla vänner Alf och Yvonne.

Mycket tid spenderades på badstranden som alltid är inbjudande!

Efter Halmstad så åkte vi tvärs över landet till Blekinge och hälsade på Per och Lena. Per jobbade i Karlskrona på Ericsson men var ofta i Stockholm på kontoret involverad i många olika logistik projekt. Dom bodde inne i Karlskrona men har en familje sommarstuga i skärgården. Det blev som vanligt någon Golfrunda med Per också. Karlskrona Golf klubb låg på gångavstånd.

Därifrån åkte vi vidare upp på ost kusten, spelade någon golf runda på vägen och stannade i Kalmar och hälsade på våra gamla vänner Thomas och Lisbeth som flyttat dit från Stockholm. Här vid Ölands bron en varm sommardag.

Efter sommarturnén var det dags att börja jobba igen. Inom koncernen hade vi lanserat den nya Bredbands tekniken med hastigheter upp till och ibland över 2 Mbit/s, helt otroligt på den tiden. Nu skulle man koppla ihop våra stora bolag ute i världen med huvudkontoret så att konstruktörerna kunde överföra data snabbt mellan dom olika enheterna. Man pratade om att överföringen mellan enheterna blir obegränsad! Många företag började nu koppla ihop sina lokala kontor med huvudkontor men privat användning blev för dyrt.

Hösten var tuff med många besparingar och resa var något som man var restriktiv med att godkänna. Jag fick dock möjlighet att besöka den stora ITU mässan i Geneve för första gången. ITU mässan var egentligen en förening för alla Teleoperatörer som pratade teknik och samarbete mellan olika tekniker. Sen blev det så att alla leverantörer av system till dessa teleoperatörer ville visa sina nya produkter och tjänster för dessa.  Nästan 200 länder var representerade med sina lokala operatörer. Alla stora leverantörer var där och bl.a. släppte vi den första riktiga mobilen för GSM, GH197!

Många kontrakt skrevs med operatörer och nu fick vi vårt första mobil kontrakt i Afrika, närmare bestämt Nigeria. Vi släppte också ett nytt landstäckande personsöknings system och man sade i reklamen att man nu kunde stänga av sin mobiltelefon, därmed spara batteri och istället ringa upp när man fick ett textmeddelande på sin sökare!

Det nya mobilsystemet GSM som vårt Affärsområde Radio hade utvecklat och som började bli en världsstandard fick också intern konkurrens av tekniken PCN som utvecklades på mitt Affärsområde Företagssystem i Holland. Det var Mercury i England som köpte ett lands baserat system med en personlig telefon man skulle använda både på jobbet, hemma och på stan. Tekniken var egentligen bättre än GSM men kom försent och lades ner några år senare. Det som blev kvar var det vi kallade DECT och som fortfarande finns.

Under hösten kom också nyheten att vi och SAAB Space slår ihop våra organisationer inom rymdteknik och bildar SAAB Ericsson Space AB.

Tredje kvartalets resultat var en katastrof med minus siffror och alla skylde på lågkonjunkturen. Tror mer på det vi ser idag och har sett ett antal gånger, ny teknik innebär att operatörerna slutar beställa den äldre tekniken och väntar på den nya.

Nu var det Jul och vi skulle för första gången fira detta i Sälen med min frus familj. Vi var 8 vuxna och 4 barn som hyrde en stor stuga en vecka. Inte alla åkte skidor men kul hade vi under jul veckan med både julfirande, skidåkning och after ski. På bilden Annki med föräldrar och bror Ronny med flickvän Josefine.

Nyårsafton firades som vanligt med familjen Segerfjord i deras sommarstuga på Dalarö.

Sen var det dags för ett nytt år och givetvis ny organisation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.