Mitt första jobb i Malmö.

Jag började sommar/lov jobba på LM Ericsson Svenska bolag LMS redan året innan examen 1968 och i juni 1969 när jag gick ut skolan var jag redan fast anställd på Ericsson som servicetekniker.

Första Id Kort

Det bästa med denna första tiden var kamratskapet och friheten under ansvar något man aldrig lärde sig i skolan. Kanske fick jag en första känsla för Ericsson fantastiska kultur som jag kommer tillbaka till många gånger i denna blogg. Vi jobbade i regel i par och med tiden blev man bästa vänner och träffades på fritiden också. Frihet under ansvar betydde mycket det man tyckte var bra var bl.a. att hade man gjort sitt jobb så var det inga problem att gå hem tidigare eller göra ett ärende. Nästa gång var det brådis och då jobbade man tills det var klart! En form av flextid som många år senare blev standard i hela näringslivet!

Jobbet bestod mest av att driftsätta/koppla ihop system centralenhet och växel där elinstallatören hade dragit kablar, installerat telefoner och larm detektorer. Ericsson hade under denna tid ett stort urval av telekom produkter såsom telefonväxlar, brandlarm, inbrottslarm, tidsystem, etc. Ericsson var det enda företag som hade kompletta telekom paket för alla företags behov och framförallt inom nybyggnation var man starka. Den enda riktiga konkurrenten var Televerket som kanske med statligt ägande var bättre på pris och tog de affärer de ville eller som accepterades av kunden. Deras image var inte det bästa på den tiden heller! Tur för oss.

Idriftsättning
Idriftsättning

Med tiden blev man varm i kläderna vilket innebar att man också kunde bli projektledare för större byggen där elinstallatören gjorde grovjobbet men vi kopplade ihop alla system. Mitt första projekt ledare jobb var kärnkraftverket i Oskarshamn, 1972 . På den tiden var Kärnkraftverk det mest högteknologiska projekt som fanns och det var oerhört spännande att jobba där.  Dock bodde jag i Malmö så det var långa bilresor på Måndagar och sen jobba över helgen och åka hem på Onsdagen. Detta var första gången jag fick uppleva resandet. Dock inte vidare glamouröst då man fick sova i en husvagn eftersom inga hotell fanns i närheten av projektet. Tråkigt socialt liv så det blev mycket jobb. Dock lärde de Finska arbetarna mig att bada bastu vilket jag haft nytta av i hela mitt liv. Vi levererade en massa olika telekom system inklusive siren varnings system för att varna vid radioaktivt läckage! Man fick vara väldigt kreativ med beställaren annars tog allting mycket lång tid. Larm signalerna skulle gå ut på olika frekvenser och när vi testade systemet för godkännande så sa experten från beställaren att frekvensen var fel. Olika larmsignaler har olika frekvenser och om jag inte minns fel så skulle denna signal ligga på 400 Hz.  Jag var övertygad om att den var rätt men gick ändå till centralrummet och låtsades ändra frekvensen och meddelade honom att nu var den rätt. Larmet gick och vi lyssnade och nu blev det godkänt! Så kunde det gå till för att få saker godkända.

Tyfon Installation
Tyfon Installation

Efter några år som service tekniker och projekt ledare blev jag erbjuden att flytta in på kontoret och börja med försäljnings support vilken på den tiden ansågs finare. Nu dög det inte längre med jeans utan man måste ha skjorta och kavaj. Första dagen på kontors jobbet kom Disponenten som jag aldrig tidigare hade träffat (lokala chefen) och önskade Ingenjören välkommen! Slips behövdes bara när man träffade kunder, tack och lov. Jobbet handlade om att backa upp säljarna med offerter och ibland också kundpresentationer. Första gången jag stod framför en kund blev jag givetvis nervös och gjorde lite misstag men direkt efter mötet frågade jag säljchefen vad mina misstag var och sen tränade jag på dessa för att inte misslyckas nästa gång! Med tiden blev jag bra på presentationer men fortsatte alltid att fråga vad som var bra och dåligt.

LMS Poster
Hela LM Ericssons produkter i ett hus!

Sista tiden i Malmö på regions kontoret var det mest kundbesök, göra offert och ta hem ordern. Jag skapade en bra kundkrets men försäljningen minskade ändå stadigt och där vi hade varit stora inom nya projekt så minskade nu projekten. Tiden var tuff i hela Sverige och jag började fundera på hur länge man kunde ha dessa regions kontor. Det var dags att hitta nytt jobb! Jag hade tidigare varit involverad i ett större projekt i Saudi Arabien och hade efter det fått erbjudande att flytta till Stockholm och börja på Internationella avdelningen. Nu var det jag som kontaktade dem och undrade om de fortfarande var intresserade. Givetvis var dem det och jag blev uppkallad till HQ för en intervju. Jobbet var mitt och när jag kom tillbaka till Malmö och meddela att jag skulle flytta blev det full uppståndelse! Mina föräldrar blev arga att jag skulle flytta ifrån dem när jag hade ett bra jobb och bra liv! Mina arbetskamrater undrade om jag blivit tokig eller blivit tvingad att sluta och ta ett jobb på HQ. På denna tiden flyttade man inte till Stockholm av andra orsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.