Mycket att göra i USA mindre i Sydamerika.

Under hösten 1993 lanserades en ny tjänst i våra mobiler utvecklad av våra och Nokias tekniker men som ingen riktigt trodde skulle bli en succé och som hette SMS! Jag var också tveksam men såg att i USA blev det väldigt populärt medan Europa var det tal som gällde. USA var och är annorlunda då man ofta ringde upp någon som inte svarade (ville inte svara) och istället talade man in ett meddelande som var specifikt dvs man sa klart och tydligt vad man ville ha svar på. Personen i fråga ringde då tillbaka och lämnade svaret som ett meddelande, kallades ’telephone tagging’! Kanske det var deras ovilja att prata och vara sociala som gjorde att SMS blev så populärt. En av många reflektioner på hur olika USA och Europa var.

Jag spenderade mycket tid under hösten i USA men hade inte skrivet något kontrakt då min familje situation gjorde att vi inte ville eller kunde flytta. Det fick bli mycket resande istället. Jag besökte nu ett antal företag som arbetade med återförsäljare och det första var Cisco ett IT företag som bildades redan 1984 och redan från starten arbetade med partners. Något år tidigare hade en projekt grupp inom Ericsson fått i uppdrag att titta på Cisco mer i detalj för ett eventuellt samarbete men deras rekommendation var att vi skulle köpa bolaget! Jag lärde mig mycket om USA marknaden genom dessa besök och det intressanta var att dom var helt öppna i sin kommunikation om allt från tillverkning till försäljning och service.

Hem till Sverige och familjen nästan samtidigt som våra Ericsson anställda som suttit som fångar i Abu Ghraib fängelset i Irak under mer än ett år, har blivit fria. Dom tre blev fängslade när dom arbetade i Kuwait och kom över gränsen till Irak av misstag då gränsen inte var markerad. Nu hade dom suttit i det berömda Al-Ghraib fängelset i över ett år (blev dömda till 7 år) och efter enorma insatser av Carl Bildt vår statsminister vid denna tid och många andra så har man nu lyckats får dom fria. Stort jubel på kontoren över hela Ericsson världen.

I Sverige var det stort intresse för Ericsson då kvartalsrapporten för 9 månader orders var 30% upp, faktureringen upp 41% mot föregående år och alla rusade för att köpa aktier! Det var generationsskifte i mobil system och GSM började bli världsstandard förutom i USA som skulle gå en egen teknik väg med D-AMPS. Radio och mobilitet var på allas läppar och vår Business Unit Ericsson Radiosystem gjorde ett rekordresultat. Vi på Ericsson Företagskommunikation hade en kraftig ökning i resultatet främst beroende på att min gamla baby bolaget Schrack i Österrike nu blivit Ericsson Österrike. Marknader som växte mest var Kina, Australien, USA och Tyskland. Nygammal marknad var Ryssland som vi var stora på redan 1897 men under kommunisttiden inte sålt något förutom uppgradering när det var möjligt!

Många produkt och sälj organisationer såg en stor framtid och bl.a. Personsökarsystemet Minicall räknade med att bli årets julklapp! (Det blev den givetvis inte men kul att tänka så positivt)

Nya Rön; Framtiden inom mobil telefoni skulle ske via satelliter som år 2000 täcker hela jorden och man skulle kunna ansluta 10 miljoner användare! Nu vet vi alla att så blev det inte men orsaken var nog bl.a. att vid den tidpunkten år 2000 fanns mycket mer än 10 miljoner användare.

Vi på Företagssystem öppnar en ny fabrik på Verkö utanför Karlskrona då den existerande fabriken i Vedeby inte räcker till samt blivit gammal och omodern. Samtidigt hade vårt behov av mer kapacitet ökat både för telefonväxlar och trådlösa telefoner. Fabriken öppnade med pompa och ståt av Lars Ramqvist vår Koncern chef. Samtidigt blev vår Freeset som tillverkades i fabriken vald till ”Product of the year” i Sverige. Trådlöst telefoni började bli populärt också på kontoret och andra ställen där många anställda var rörliga. Användning av ”vanlig GSM mobiltelefon” var för dyrt inom företaget men detta var ett fullgott alternativ.

Den trådlösa telefonen för företag skilde sig inte mycket från den vanliga mobil telefonen möjligtvis lite mindre och sedermera blev den del av DECT standard och teknologin.

Tillbaka till USA och Dallas där vårt huvudkontor fanns och möte med USA ledningen inklusive den nya chefen Bo Hedfors. Vi skulle nu samla alla operativa enheter i ett nytt Ericsson center i Research Triangle Park, utanför Raleigh i North Carolina. I RTP som det kallades var många stora Telekom och IT företag samlade bl.a. Northern Telecom och IBM. Kvar i Dallas blev ledningen för USA samt produkt och utvecklings organisationerna. Detta hade stor betydelse för mig då jag plötsligt inte skulle ta familjen till Kalifornien utan till North Carolina som jag aldrig tidigare varit i. Redan i januari skulle jag vara där och familjen skulle komma efter så snart jag hittat bostad.

North Carolina, är en delstat i sydöstra USA med huvudstaden Raleigh ca 4 timmar söder om Washington. Raleigh var inte stort endast 200-250 000 invånare men staden låg mitt i North Carolina. Delstaten hade mycket historia då det var en av de första där Engelsmännen etablerade ett flertal kolonier på 1600 talet.

Nord Carolina var en typisk sydstat med mycket annorlunda kultur än Kalifornien så nu skulle vi lära oss sydstatsmentalitet. Nu var vi snart i december så jag åkte dit direkt för att kolla kontor och bostad. RTP var fruktansvärt expansivt så det skulle inte bli lätt att hitta en bostad. Kontoret med 100 tals anställda fanns redan även om det var lite provisoriskt tills Ericssons nya kontor var färdigt. Vi förväntade upp till 3-4 000 anställda så småningom.

Någon bostad hittade jag inte men ett rum på kontoret var lätt att finna och jag bokade in mig på en av de lokala hotellen. Kontoret var ändå provisoriskt då vi skulle flytta redan i början på nästa år. Jag installera mig och pratade med plats chefen som också var chef för den enhet jag skulle jobba med. Det var en Norrman som hette Hans vars enda utlandskompetens var Iran annars hade han jobbat i Oslo på Ericsson. Han berättade att alla hade svårt att hitta bostad då det var så fruktansvärt expansivt hela området. Dock fanns en Amerikan som var advokat på vår fabrik i Lynchburg, Virginia och han köpte mark och byggde hus som han sen hyrde ut! Efter ett snabbt möte med honom där jag kunde påverka husets ritning var vi överens. Han hade tomt och skulle bygga ett hus i Cary en förort till Raleigh som var ett populärt område och framförallt fanns tomten på en golfbana. Cary hade också en bra High School för vår dotter Linda. Huset skulle dock inte vara klart förrän våren efter dvs 1994.

Nu kunde jag åka hem och fira jul med familjen samt berätta att i början på nästa år åker vi till USA. Bostad fick bli ett lägenhets hotell under våren tills vårt hus blev klart. Jul firades med barnen och Annkis föräldrar men det blev snabbt avklarat då vi skulle packa för USA. I alla länder vi varit hade man skaffat lokala möbler eller skeppat från IKEA som hade ett avtal med Ericsson. Nu skulle vi skeppa över våra egna möbler och allt vi ville ha med oss. Jag visste att vårt nya hus skulle ha en terrass och trädgård så även trädgårdsmöbler skulle med i containern.

Innan jag åkte gick vi igenom uppdraget på EBC ledningsgrupp samt en uppdatering på Ericssons nya organisation som främst handlade om stabsfunktioner som utvidgades med nya förmågor. Jan Stenberg en av dom bästa chefer vi haft lämnade för att bli chef för SAS! Många nya skulle tydligen ersätta honom med den nye organisationen och bl.a. teknisk chef blev nu Anders Igel min gamla ”polare” från Irak. Resultatet för 1993 var preliminärt men vinsten skulle landa på över 3 miljarder kronor.

Nytt jobb nytt visitkort;

Jag åkte över redan i januari och fortsatte mitt jobb att sätta upp ett distributions nätverk över hela USA. Ett företag som jag var mycket nyfiken på var Mitel som kanske var det största (fristående från operatörer) telekom bolag som fanns nästan över hela USA. Mitel bildades redan 1972 i Ottawa, Kanada som ett gräsklippnings bolag av dom två studenterna och polarna Michael och Terry som ville ha sommarjobb. Bolaget namn kom från Mi, Te och L(awnmoving). Dom hade kontor i New York så jag kontaktade dem och reste dit.

Träffade Terry Matthews som var en mycket sympatisk affärsman och vi diskuterade vad vi kunde göra för varandra. Vi var inte mycket till konkurrenter eftersom våra produkter komplettera varandra så diskussionerna fortsatte i flera månader. Även om vi gillade varandra så blev det aldrig en affär. Fotnot; Det blev det 20 år senare!

Nu var det dags att hämta fru och hjälpa till med sista packningen och sen kom vi iväg. Mycket bagage blev det då vår container med möbler skulle ta 6 veckor att leverera.

Jag hade hyrt en lägenhet på ett Lägenhets hotell där vi skulle bo tills huset var klart och möblerna kom. Linda var inte riktigt klar med skolan så hon skulle komma efter i Mars.

I Februari var vädret nästan som Svensk sommar så det fanns gott om tid för Annki att vila efter packningen av huset i Sverige och resan över. RTP hade nästan alltid fint väder och den enda dåliga tiden var december och januari sen kunde juli eller augusti ha ett par veckor av fuktigt och 35 grader varmt.

Jag hade en företagsbil en Chrysler New Yorker som var alltför stor men vi åkte runt och titta på omgivningarna och givetvis där man byggde vårt hus i Preston nästan på Preston Golf and Country club. Jag gick in till Hans och frågade om jag kunde starta ett företags abonnemang men fick till svar att det hade han redan! Golf spelade han dock inte så jag kunde få det istället! Förstod aldrig varför då dom också hade pooler, tennis, gym, restauranger, etc men det var bara att tacka och ta emot. Vi kom att utnyttja klubben på många sätt och tillbringa mycket tid där då vi båda spela Golf.

Nu var Linda klar med Svenska gymnasiet och ville komma över till Northe Carolina så det var dags att hämta henne på flygplatsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.