Abu Dhabi, Dubai, Qatar, Bahrain, Kuwait och Oman

Mycket resande blev det men ofta kortvarigt över dagen eller med en natts övernattning. Till alla länderna förutom Kuwait kunde man flyga morgon och ibland hem på kvällen om det gick flyg! Vid denna tiden var flygandet mest något som businessmän gjorde så planen var aldrig fulla och gick bara en gång på dag. Dock i Dubai var jag så ofta att jag mer eller mindre hade ett stående hotell rum på Sheraton! Blev kungligt mottagen varje gång, tror inte dom hade så mycket gäster så det gällde att ta hand om dem få. Så här såg det ut men ser likadant ut idag.

AD Sheraton

Qatar med huvudstaden Doha var en av mina favoriter då vår agent Kassem Darwish var en av de mest trevliga och inflytelserika personerna i landet. Hans son Nasser var den som jag hade som kontakt person och han var son nummer 12 i familjen. Nasser var välutbildad i USA och kunde mycket om marketing och om återförsäljare nätverk så vi pratade samma språk. Gillade också att han kom och hämta mig på flygplatsen i en sportbil av det bättre slaget, en öppen Ferrari. Kunde bli trångt vilket jag bara nämnde en gång varefter nästa gång jag kom till Doha så hämtade han mig i en Rolls Royce! Jag tackade för detta genom att sätta mig i baksätet och sa ”kör mig till hotellet”. Det var enda gången den Rollsen användes sen kom sportbilarna fram igen. Återförsäljare i Qatar ville Nasser själv sätta upp och jag såg ingen anledning till att det inte skulle funka. Jag hade många resor till honom för att assistera så vi blev väldigt goda vänner. Sedermera när han skulle gifta sig spelade jag en viktig roll men det återkommer jag till. Annars var Doha ett litet Arab land med bara en kvart miljon människor och inte mycket olja. Dem hittade sen enorma mängder gas vilket skapade ett stort välstånd.

I Abu Dhabi fick jag kontraktet på Modem till lokala PTT, Etisalat som löpte över flera år och var en bra affär. Det gav mig lite andrum i att fortsätta driva projektet återförsäljare.

I Abu Dhabi var det besök på gång från Svärmor och Svärfar som inte besökt oss i Bagdad av givna orsaker men Abu Dhabi var en annan sak. Dom ville spenderar ett par veckor mest oss och mycket utflykter blev det. Vi var nog i samtliga Emiraten dvs Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Fujairah och Ras al Khaima. Totalt 6 stycken som alla hade lokala styre men var beroende av Abu Dhabi som var den rikaste emiraten. Dubai hade börjat ta upp olja men var fortfarande inte en ekonomisk makt medans övriga var fattiga då man inte hade någon olja. Här är Börje min Svärfar med mina barn Kicki och Linda i öknen utanför Sharjah.

AD Öken

Abu Dhabi hade en fin souk med mycket affärer och bra varor. Min fru Annki var en trogen gäst hon gillade att kolla på allting och sen börja pruta. Här är det Svärmor som ska handla och prutningen ska börja!

AD Inga-Rut

Utställningen i Dubai var nu på gång och vi bestämde oss för att visa även en ny produkt en PC som rönte stor uppmärksamhet. Den kunde arbeta också som en terminal till en minidator och det var en stor nyhet på den tiden. Givetvis hade vi alla andra produkter också och intresset från potentiella återförsäljare var stort men nu gällde det att välja den rätta.

AD utställning

En av problemet vi hade var att våra agenter ansåg sig ha monopol på alla Ericssons produkter och om det skulle sättas upp återförsäljare så ville dom göra detta. Ingen förutom kanske Nasser Darwish i Qatar hade kompetensen för detta så förhandlingarna började. Våra gamla agent avtal ansåg jag inte gällde då det mycket tydligt stod vilka produkter det gällde och våra data produkter fanns inte med. Trots detta var jag beredd att betala dem för att jag själv valde återförsäljare men inte ens detta gick dem med på. HQ på Ericsson fick skicka någon att förhandla och det roliga var att den som en gång skrev dessa avtal på 1960-1970 talet kom ner för att hjälpa. Jag var inte optimistisk då personen ifråga inte gillade EIS som han tyckte var för självständiga. Detta var ett problem på EIS med alla dessa nya anställda som kom från uppköpta företag och där kanske haft total frihet och nu plötsligt skulle dem inordna sig i ett stort företag som Ericsson.

Dags att ta semester och kanske passera HQ och diskutera vad jag skulle göra. Vi åkte till London med våra bästa vänner familjen Nylund och turistade ordentligt. Här med våra barn Kicki och Linda samt Nylunds barn Sara och David.

AD London resa

På vägen till Stockholm åkte vi via Malmö för att hälsa på föräldrar och kusiner till barnen.

AD Kusinerna

en båt tur till Köpenhamn var en tradition vi hade här med mina föräldrar och bror Mats.

AD Föräldrar o Mats

Sen bar det av till Stockholm där vi som vanligt seglade i Skärgården. Här med Annki, Kicki och hennes kompis Sara.

AD Segling

Efter seglingen så besökte jag EIS vVD Rolf som var nyansvarig för Marknad och diskuterade hur vi skulle gå vidare i Gulfen. Ericssons agenter gjorde livet surt för oss och vi beslöt att ta ett möte med vår VD Stig och därefter göra ett besök på HQ. Stig var ny på jobbet och inte speciellt insatt men tyckte vi skulle diskutera problemet med HQ marknad. Efter diskussioner på HQ beslöts att man inte vågade störa våra relationer med agenterna utan ville att jag gjorde allt i samråd med dessa. Skulle inte bli lätt men jag hade inget val.

På vägen tillbaka till Abu Dhabi stannade jag till i Kuwait och tog en diskussion med vår agent Behbehani som också tyckte han skulle klara att sätta upp återförsäljare. Jag kände dem sen tidigare när jag jobbade i Kuwait och hade svårt att tro att dom klarade av det. Dock var dom intresserade att lära sig och utsåg en ansvarig som skulle titta på det som ett projekt.

Tillbaka i Abu Dhabi var det dags att se vad vår agent lokalt hade gjort och det var inte mycket att använda. Jag åkte istället till Dubai och där hade det börjat hända saker. Vår agent hade kontaktat en samarbetspartner som kunde detta och dom var eld och lågor att komma igång. Äntligen lite positiva nyheter. Ville det sig väl kunde dom ta hand om Abu Dhabi också.

Över till Qatar och där hade Nasser redan startat återförsäljare projektet med massvis av aktiviteter. Nasser beräknade att kunna vara klar till början av 1985 då vi planera en regions konferens i Dubai och han ville då presentera sitt projekt.

Förenade Arab Emiraten och Qatar såg bra ut och nu var det dags att titta på Bahrain. Vår agent i Bahrain var också en lokal businessman som tillhörde familjen som styrde och han visste knappt vem Ericsson var och gav mig tillstånd att hitta en lokal återförsäljare som kunde dra igång. Dock förväntade han att få en kommission på allt som såldes! Så var livet med agenter det var bara att acceptera. Vi skulle senare på hösten vara med på den stora Telekom mässan i Bahrain och vi bestämde att dom skulle presentera ett förslag till mig då. Bahrain var ett mycket litet land i Gulfen men hade alltid varit centralt för alla länder runt omkring. Saudierna åkte så mycket dit att tillslut byggde man en bro över till Saudi. Det var här Saudierna partajade och drack alkohol!

Kom hem till Abu Dhabi och fick vara med på en av många roliga projekt man hade på American School som handlade om miss universum! Man skulle presentera sig och vad man gjorde för världen och sen var det omröstning och min dotter Kicki var en av vinnarna.

AD Kicki

Passade bra med siden klänningen hon sydde i Thailand året innan. American school var mycket bra och jag tror varken vi eller mina barn kunde fått det bättre. Mångsidig utbildning med mycket projekt och framförallt en matematik utbildning som var bäst i klassen.

Vi tog också en lång helg tur norrut med Roland och Fatima och deras barn. Så långt norrut man kunde komma ända till Hormuz sundet.

AD Roland

När man körde mellan Abu Dhabi och Dubai så var det en dubbelfilig rak och fin väg och köra i mer än 100 km/tim var inga problem. Det som gjorde resan farlig var att kameler kunde dyka upp var som helst. Det fanns en meter bred mittremsa med träd och palmer och där kunde kamelerna gärna stå och äta! Alla kameler ägdes av någon shejk och hade en kamel skötare vars uppgift var att ha koll på dem så dom inte gått för långt bort från området dom levde i. Tror jag tvärbromsa hundratals gånger på denna väg men som tur var inga allvarliga olyckor. Skulle du köra på en kamel så kunde det kosta enorma summor i skadestånd till kamelägaren. Otroligt men sant. Här skäller jag på en kamelskötare för att han inte håller reda på sina kameler.

AD Kamel

Nu var det stora telekom utställning i Bahrain på gång och jag kom nog dit först eftersom jag hade kortaste väg. Checkade in på Sheraton och tänkte ta en runda i montern innan alla andra kom. Denna utställning var en av dem stora så hela Ericsson var med. Kom in genom huvudingången men när jag kom fram till vår monter var den täckt för och avstängd! Tog lite tid att få tag i en ansvarig och fråga vad som hänt och det var inte roligt att höra att enligt dem hade inte Ericsson betalt sin avgift och innan det var gjort så förblev den stängd! Katastrof när mer än femtio personer är på väg till Bahrain för att jobba i montern. Tillbaka till hotellet och ringde HQ som blev bestörta men visste givetvis inte vem eller vad som hade felat om någon. Jag blev ombedd att lösa problemet så snabbt tillbaka till utställningen och fråga hur kan vi lösa det? Betala 130 tusen SEK omgående! Tar ni kreditkort var mitt svar mest på skämt. Javisst, det går bra. Tog fram mitt Amex och bad dem dra pengarna vilket dem gjorde! Trodde aldrig det skulle funka så jag åkte tillbaka till hotellet. Fick då ett samtal från Amex i Stockholm som hade spårat mig genom kontoret i Abu Dhabi. Dom undrade bara om det var OK att godkänna och jag kände mig tvingad att säga ja. Var klart orolig men Ericsson fixade pengarna en vecka senare. Det viktiga var att utställningsmontern öppnades vilket den gjorde några timmar före start. Tack Amex som räddade oss från katastrofen. Utställningen blev bra och alla var nöjda.

Diskuterade också med vår agent vad hans förslag var hur vi går vidare med en lokal återförsäljare. Inom sina företag hade dom ett som var återförsäljare för kontorsinredningar och han ville jag skulle träffa dem. Det visade sig att dem kunde fungera som återförsäljare för oss också så vi drog omedelbart upp planer. Fördelen blev att vi slapp betala agent kommission då vår agent redan ägde bolaget. Nu var Bahrain på gång också!

Kändes bra nu var Bahrain, Qatar, Dubai och Abu Dhabi på gång medans Kuwait planerade och Oman funderade. Dags för julsemester.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.