USA roligt att bo, då alla ville komma på besök.

Den stora nyheten från Sverige var att mitt hemma bolag, EBC som funnits i Bollmora söder om Stockholm i 30 år skulle flytta till Nacka Strand i helt nya lokaler i slutet på året (1994). Tidningen skrev ”Nytt miljövänligt kontor byggs i Nacka Strand” vi var tidiga med miljötänket!

Ericsson Nacka

Andra viktiga händelser var på den årliga IT/Telecom mässan Cebit i Tyskland som bl.a. visade framtidens lagrings teknik, en CD! Man hade också försök med VR (Virtual Reality) som var alldeles nytt men man räknade med att det skulle snart vara ute på marknaden! Annars var fokus värdigt mycket på Mobiltelefoni och Data över mobilen (16 kBit/s) som en Tysk mobil operatör hade börjat med som en tilläggstjänst. För första gången visades också WLAN (Wifi) en ny trådlös datakommunikations tjänst för företaget. Hastigheter upp till 3 Mb/s i ett företagsnätverk! Stora Ericsson koncern affärer togs i Thailand, England,  Malaysia och Holland. Första kvartalet blev ett nytt rekord och framtiden var mycket ljus.

Sommaren i North Carolina var varm men vi klagade inte, det var bara att tänka på Sverige och deras väder så accepterade man vad som helst. Allra först på besök var dottern Kicki med pojkvän Johan som båda studerade på Universitet och Högskola i Sverige. Vi besökte vår stora stad Raleigh till att börja med.

Det som intresserade barnen mest var dock att besöka huvudstaden dvs Washington. Den låg bara 4 timmars körning med bil så det såg vi också fram emot då kunde vi stanna på IKEA och shoppa lite Svenska produkter. Där fanns så mycket att se i Washington att man fick stanna en vecka för att hinna med allt så jag fick ta semester.

Efter besök i Vita Huset och kaffe med Bill Clinton så åkte vi och hälsade på Kongressen och Senaten på Capitol Hill.

Sen bar det vidare till min gamle vän Lincoln och hans memorial. Därifrån har man en härlig utsikt mot Washington Monument över en massa dammar med vatten. Mycket berömt och ett måste för alla Amerikaner att besöka.

Kicki och Johan var dom första som kom över och hälsade på oss men det skulle komma många fler så vi blev riktiga veteraner på att besöka Washington. Innan dom åkte tillbaka till Sverige och studierna så fick det bli ett besök vid havet också. Havet låg ju bara 3 timmar bort!

Myrtle Beach var och är en av ostkustens mest populära semester orter och började vid gränsen mellan nord och syd Carolina. Den sträckte sig sen 10 mil söderut mot Charleston och var full av semester hotel, aktiviteter, restauranger, golfklubbar (mer än 100) och mycket mer. Det var rena paradiset för semesterfirare! Vi tog in på ett av dem bättre hotellen Bluewater resort och njöt av en veckas semester. Sanden var fin och havsbotten ännu bättre!

Sen ville barnen brunbrända och nöjda åka hem igen och fortsätta sina studier och jag kunde börja jobba igen. Här tar dom farväl av Linda som skulle fortsätta på Amerikansk High School i Cary.

Nu var den korta semestern slut och jag kunde fortsätta mitt jobb med att skaffa återförsäljare till våra produkter. Nya resor kors och tvärs i USA och många kontakter skapades. Mitt största problem var fortfarande den lokala organisationen som tyckte dom klarade hela USA själva med sina 2 kontor, ett i väst och ett i öst. Vi fick sätta upp en separat organisation som sköte bara återförsäljare annars skulle det inte gå. Direkt försäljningen gick inte bra så möjligheterna var stora.

Ett snabbesök i Stockholm med ett globalt strategi möte var nödvändigt och alla köpte in på mina strategier. Samtidigt som jag var där så firade EBC att man hade öppnat en fabrik i Beijing, Kina med 500 anställda som skulle tillverka för den enorma marknaden som fanns. Det var dock ett JV med ett bolag som ägdes av Beijing stad även om vi ägde 55% och VD var en gammal vän till mig Gunnar. Han var en Chalmers utbildad ingenjör/matematiker/Dr som älskade Kina och pratade mer eller minde flytande Kinesiska. Gunnar lärde sig kinesiska genom att studera tecknen utifrån en matematisk synvinkel och påstod då att det var mycket enklare! Han kunde läsa och skriva 2000 bokstäver innan han flyttade dit och med lokal övning i att prata blev han mycket bra på språket. Tillbaka till USA och kontoret.

I början på Oktober så blev jag och mer än 100 andra Ericsson chefer i USA inbjudna till ett Kick-Off möte (avspark) för vår nya USA organisation som skulle börja fungera i Januari 1995 under bolags formen Ericsson Inc. ett MLC som det heter inom Ericsson koncernen. Namnet på Kick-off mötet var ”1994 års Ericsson Texas Olympics” och handlade givetvis om tävlingar där vi skulle mötas i olika grenar. Bo Hedfors vår USA chef sen tidigare skulle också vara VD för nya bolaget och alla Ericsson organisationer i USA blev en division inom bolaget. Organisationerna var Publikt Nätverk, Mobil Kommunikation, Företagskommunikation, Mobiler, Komponenter och Landmobilradio. Totalt 4 600 personer med en omsättning på mer än 1 Miljard USD. Huvudkontor i Plano, Texas.

Liknande sammanslagningar hände över hela världen men också på huvudkontoret slogs organisationer tillsammans och nya skapades. Detta var inte positivt för oss på EBC då vår kostnadsnivå ökade över hela världen! Nu fick vi vara med och betala stabsorganisationer i alla lokala bolag utan egentligen ha någon större nytta av dessa. Vår kundbas var privata företag och alla andra i koncernen jobbade mot operatörer av olika slag. Den organisation som också hade dessa problem var mobila telefoner som också hade en helt annan kundbas.

Våra besök avtog inte utan hela tiden var det någon som ville komma och utforska USA eller åtminstone delar av. På tur stod min fru’s föräldrar som spenderade nästan hela oktober hos oss.  Vi besökte Durham och Duke Universitet sen vidare till OuterBanks med första Engelska huvudstaden New Bern. Det var här på ön Roanoke den första Engelska båten Elisabeth ll kom med Kaptenen Sir Walther Raleigh och 100 kolonister år 1585. Båten åkte sen tillbaka till England efter fler kolonister men när dom kom tillbaka efter lång tid så var hela första båtens kolonister helt försvunna! Dom hittades aldrig och blev omnämnda i historien som ”the lost Colony”.

För första gången har nu Ericsson haft ett globalt service möte där man bl.a. diskuterade att starta ett Globalt Service Center vilket inte har funnits tidigare! Diskussionerna i USA var annorlunda då man ansåg att USA klarar sig själv och skulle bygga upp sitt eget!  Givetvis skulle det dock vara en del av ett globalt service center. Vi inom EBC hade haft Globalt Service Center i många år så jag avböjde alla diskussioner och påtala att service för oss var lika stort som en produkt grupp dvs över 20% av omsättningen. Jag blev inbjuden att deltaga i olika möten men var ganska negativ men givetvis delade jag vår kompetens på området. Sälja service var ännu inte att tänka på men skulle kunna ske i framtiden! Service var än så länge i koncernen obetydlig och inte prioriterad. Det hör till saken att koncernens produktansvariga ansåg att deras produkter var så bra att ingen service behövs!!

Resultatet globalt för koncernen för nio månader var strålande med orders på 60 Miljarder, en ökning med 22%  och fakturering på 55 Miljarder, en ökning på 29%. Resultatet 3,5 Miljarder en ökning på 88%. AXE, koncernens flagship var nu såld till 111 länder medans Radio/Mobil telefoni var implementerat i mer än 70 länder. Viktigt i rapporten var också att Japan var en ny stor marknad.

Min fru’s föräldrar var fortfarande och hälsade på så vi tog en trip till Myrtle Beach för att få lite sol och bad innan värmen försvann.

Sen bar det vidare ner till Charleston, en underbart vacker stad i South Carolina. Här fanns en historia som man saknar annars i USA.

Det kändes som man kom rakt in i filmen ”Borta med Vinden” eller uppföljaren ”Scarlett”. Sen var det dags för Annkis föräldrar att åka hem efter nästan en månads besök!

Här säger svärföräldrarna adjö till Linda och vår utbytesstudent Lina.

Den stora frågan inom Ericsson och Sverige under slutet på detta år var om vi skulle gå med i EU eller inte! Koncernledningen hade varit klara under en längre tid att vi Ericsson kommer att behöva vara med i EU annars kan vi få problem med jobb i Sverige genom att bl.a. tvingas öppna fabriker i andra länder. En intern tidning av Ericsson, Kontakten kom med ett extra nummer där företagsledningen var klart för och dem anställda som intervjuades var som vanligt för eller emot. Intressant var dock att många tyckte att för miljöns skull måste vi vara med. Vi vet ju alla hur det slutade! Södra Sverige röstade för och Norra emot och skillnaden var inte mer än ca 5%.

Ny marknad under hösten var Ryssland som köper ”gamla” NMT med nya bärbara Mobiltelefoner! Samtidigt utvecklade vi ett mobilt data modem som kunde pluggas in i en PC! Det var stort att kunna ha en PC bärbar med anslutning till datanät. En annan utredning kom fram till att PCn skulle kunna vara framtidens kontors telefon genom en mjukvara som efterliknar en fast telefon!

Nu skulle jag till Jordanien på en Top100 resa dvs dom hundra bästa säljarna i bolaget EBC som jag tillhörde. Det var en sälj konferens fredag till Måndag men under helgen gjorde vi roligare saker som en resa med Orientexpressen som vid denna tid gick mellan Istanbul och Aqaba vid röda havet. Vi hyrde hela tåget och hade mycket kul som en middag i en oas med magdansare, rida kameler, besöka Petra och bada i Aqaba. Tillbaka till Amman och hemresa via Sverige!

Petra ett av världens under;

Annki min fru saknade familjen i Sverige och gjorde en rundresa! Först var det besök hos Kicki och Johan i Ronneby då dom studerade på Karlskrona/Ronneby Universitet. Dom hade fått en lägenhet på campus området i Ronneby. Här lagas det mat!

Sen fortsatte resan söderut till Vellinge söder om  Malmö och syster Rosemarie.

Vidare till Höllviken där hennes föräldrar bodde, dom hade besök av bror Ronny och Farmor Dagmar med sin pojkvän Gunnar.

Jag var i Stockholm och hade möte med flera i koncernen på huvudkontoret och diskuterade USA och vad som behöver göras för att få fart på försäljningen framförallt för oss på EBC men även generellt.

Tillbaka i USA började det närma sig jul och vi förväntade oss besök av våra vänner, familjen Segerfjord. Jul i USA hade vi aldrig firat så det skulle bli otroligt kul med allt det man sett på TV hemma i Sverige. Julgran var det första man köpte och dom var mycket vackra generellt.

Sen var det bara att klä den och njuta av julen. Här njuter Linda, Richard och Malin

Julmiddagen var mycket Svenskt med inköpt sill etc i Sverige och endast det  vi behövde komplettera med köptes lokalt. Efteråt var det dags för julklapps utdelning!

Sedan var det som vanligt, barnen drar till sina rum för att ”leka” medans vi vuxna tar det lugnt. Ann och Hilding i soffan!

Hilding Segerfjord var min Golf polare och givetvis var tanken att spela Golf i North Carolina som hade vinter i december och januari med temperaturer ner till 5-10 på natten och 15-20 på dagen vilket fick Bermuda gräset att bli lite gult. Vi var ju medlemmar i vår lokala Golf & Country klubb Prestonwood så uppvärmningen fick bli här på juldagen. Vi var helt ensamma på banan då Amerikanerna firade juldagen som sin stora dag.

Dagen efter packade vi in oss i våra bilar och körde söderut! Vi hade beställt Hotell på Hilton Head som var en liten ö söder om Charleston i South Carolina. Hilton Head var ett stort rekreations område med många golfbanor men hade egentligen allt man kunde önska sig på en semester.

Linda, Malin och Rickard roar sig med bad, gym, spa besök mm medans vi vuxna spelar Golf på en av Hilton Heads många mästerskaps banor

På Kvällen upptäckte vi en restaurang vi aldrig tidigare varit på som hette Tony Roman och som skulle bli en USA favorit. Grillade Ribs utöver det vanliga!

Efter ytterligare några rundor Golf..

åkte vi hemåt för att fira Nyårsafton.

Efter en god middag och lite tillbehör närmade det sig midnatt och vi skålade in det nya året 1995, givetvis med Champagne..

På det nya året spelade vi några rundor till innan Familjen Segerfjord reste hem! Det var en timmes bilfärd till en av dom bästa Golfbanorna i Världen, Pinehurst så givetvis åkte vi dit.

Sista rundan Golf blev på min hemma bana Prestonwood och avslutnings middagen blev där också!

Nu var det dags att åka hem till Sverige för Segerfjord familjen och för mig var det starten på ett händelserikt år 1995.

2 reaktioner till “USA roligt att bo, då alla ville komma på besök.”

  1. Lars,
    Tack för fortsatt intressant o spännande läsning från ditt o familjens spännande liv ”so far”.🌞😱
    Vi ser fram emot att få ta del av era fortsatta arbets-o-livsöden!

  2. Hej kul läsa om Irak Körde Mellanöstern 1981-1986 Var inte i Iran sen blev det väst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.