Abu Dhabi fantastiskt att bo i

Vi kom hem till Sverige sommaren 1983 men hade ingen bostad så vi åkte runt och hälsade på alla släktingar i Malmö området och sen lånade vi en sommarstuga i Stockholm. Tiden var knapp jag skulle både ha en snabbutbildning på EIS, skriva nytt kontrakt och köpa möbler på IKEA. Köpa möbler till ett helt hus med 4 sovrum, vardagsrum, matplats, TV rum och kök utan att veta mer än att jag hade snabbt kollat huset och godkänt det. Vi åka till IKEA i Stockholm och meddela vad det gällde men någon större hjälp fick vi inte utan det vara bara att gå runt och välja det vi ville ha. Sen skulle vi lämna lappar på de möbler vi ville ha och det som inte hade lappar fick vi själva lägga i shoppingvagnar. Efter 3 dagar hade vi fått ihop allt som vi trodde vi behövde totalt 14 shopping vagnar. Fakturan skickades till EIS! Leveranstid på containern med båt var 6 veckor dvs. i slutet på augusti. Då lånade vi svärfars båt och åkte ut och segla! Segla i Stockholm skärgård var det mest fantastiska man kunde göra i Sverige under sommaren.

Efter utbildning och diskussioner med EIS var det dags för mig att åka till Abu Dhabi. Jag bokade ett hotell rum nära kontoret och sen bar det iväg. Kontoret hade redan beställt en likadan bil som i Bagdad jag tyckte den var bra och stor nog till mig familjen. När jag kom till kontoret hade min sekreterare redan förberett kontorsrum och allt annat. Narasimha var den mest effektive sekreterare jag någonsin haft, han var Indier från Bangalore i södra Indien. Kontoret låg i ett modernt hus på 6e våningen med en fantastisk utsikt över staden och havet.

Det första jag fick av sekreteraren var mitt nya visitkort.

Abu Dhabi visitkort

Sen var det dags att provsitta nya kontors platsen!

Abu Dhabi kontor

och lunch med lokala chefen Roland som tidigare varit i både Indonesien och Malaysia.

Roland Fisk

I Abu Dhabi var det mycket Engelsmän och lite Européer som arbetade, dem hade normalt alla chefspositioner i lokala företag medans Indier var medelcheferna och Pakistanierna lägst klassade jobb. Vi arbetade från 8.00 till 13.00 sen var det 2 timmars lunch då man ofta gick på puben och sen jobbade man mellan 15.00 och 18.00 igen. På puben kunde man fortsätta affärsdiskussioner i en avslappnad miljö. Abu Dhabi var muslimskt lika mycket som alla andra länder i Mellan Östern men för att få all denna utländska arbetskraft att flytta till Abu Dhabi, framförallt Européer var man tvungen att ha pubar och restauranger som serverade alkohol. Det var väldigt strikt och man fick ofta visa sitt pass att man inte var muslim för att bli serverad. Det fanns också lokala systembolag där man kunde inhandla det mesta efter att ha ansökt. Tilldelningen baserades på hur mycket man tjänade så ett intyg från Arbetsgivaren var nödvändigt! Baserat på min lön fick jag ”bara” köpa ca 30 flaskor whisky i månaden!! En Indier kunde få tillstånd att köpa en flaska Scotch whisky i månaden om han inte valde Indiskt sprit då fick han tre flaskor i månaden. Öl och Vin var inkluderat i ransonen.

Det viktiga nu var att få huset i ordning till familjen kom i mitten på augusti. IKEA hade lovat leverans i slutet på månaden så jag tog dit en målar firma som snyggade upp och en städfirma för att städa och tvätta heltäckningsmattorna. Nu var allt klart för leverans av möbler och övrigt.

Arbetsmässigt startade jag lugnt men besökte lokala PTT, Etisalat för att ge dem en inblick i vår produktportfölj. Klart intresse fanns för modem som var en relativ ny produkt på marknaden i början på 80 talet. Användes inte så mycket privat men många företag ville ha en enkel data anslutning över telefonkabeln till sina mindre kontor. Data hade inte riktigt startat även om PC började bli populärt. Jag köpte själv en Apple IIe som var det senaste på marknaden men den användes mest för spel och lära sig programmera i basic! Givetvis kunde man köpa enklare word och excel program också och med en printer kunde man få det på papper eller så tog man med sig en diskett till kontoret och printade där! Koppla ihop arbetsplats PC eller en terminal med andra kunde man göra på kontoret och sen lagra allt på en minidator men det fanns inga allmänna datanät.

Inom EIS fanns både terminaler, PC och minidatorer men också andra kontors produkter som skrivare, elektroniska skrivmaskiner, kalkylatorer, kontorsmöbler, mm. Lokalt fanns det många återförsäljare av denna typ av produkter men vi hade ännu inga. Ericsson var inte välkänt för dessa produkter och under dem första 100 åren av vår existens hade vi bara produkter för telefoni så vi hade en lång uppförsbacke. Bryta sig in på denna marknad i Mellan Östern var inte lätt den dominerades av Japanska och Taiwanesiska leverantörer med mycket låga priser. Igen skulle vi framhålla vår höga kvalitet vilket inte var lätt då dom inte hade några tidigare erfarenheter av oss.

Familjen var nu på väg det började närma sig skolgång och vi hade anmält båda barnen till Amerikanska skolan som startade i början på september. Vi hade också fått visum för familjen och den dag som dom skulle komma åkte jag och vår fixare ut till flygplatsen. Vi var försenade av olika orsaker och när vi kom fram satt hela familjen i karantän på flygplatsen då inget visum fanns i data systemet. Tack och lov hade vi en kopia med oss vilket hjälpte att få dem igenom tullen. Både fru och barn var upprörda men blev lite gladare då jag hade bokat oss alla på Sheraton i väntan på möblernas ankomst. Där blev det bad och sol en vecka men temperaturen var ju 35 grader! Klimatet i Abu Dhabi och Dubai var perfekt med lägst 15-20 på vintern och högst 30-35 på sommaren. Under delar av juli och augusti kunde det var mycket fuktigt vilket var jobbigt man fick till och med köra med vindrutetorkarna på!

Nu kom möblerna och vi började med det tunga jobbet att montera ihop allting. IKEA på den tiden var mycket värre än idag och man måste vara konstnär för att få ihop allt. Efteråt hade vi en stor kakburk full med skruvar, pluggar och mycket annat som blivit över. Det enda som saknades var en gavel på bokhyllans sida och den fick vi levererat en månad senare med en resenär.

Fint blev det dock i vårt hus. Här vardagsrum och TV rum i vinkel.

AD vardagsrum

AD Tv rum

Sovrummen till oss och barnen.

AD Sovrum

AD Sovrum 2

AD Sovrum 1

Inte dåligt med allt från IKEA och inget köpt lokalt. Familjen trivdes direkt vilket var viktigt. Gå och handla mat var en ny upplevelse jämfört med Bagdad där allting handlades på olika ställen och kunde ta en hel dag. Abu Dhabi var mycket mer modernt och mataffärerna var enorma supermarkets där allt fanns på ett och samma ställe. Utbudet var också fantastiskt man kunde hitta mycket Europeisk mat, till och med Svenskt. Det kändes som vi kommit till paradiset!

Nu var det dags att köra till Dubai, vilket tog en timme och prata med vårt lokala kontor. Dom hade inte mycket erfarenhet av våra produkter eller av återförsäljare så det gav inget. Vi hade dock en agent som var välkänd i hela landet och hans representant träffade jag och introducera mig. Dom var agenter för många företag och vissa av dessa använde återförsäljare så här kunde jag räkna med lite hjälp. Det fanns en årlig datormässa som var störst i hela regionen vilken jag snabbt teckna upp oss för och började förbereda genom att informera HQ. Passade på att träffa några återförsäljare som gav mig lite råd och tips.

Tillbaka i Abu Dhabi var det dags att prova stranden som var ett populärt (för oss skandinaver) tillhåll på vår enda lediga dag. Vi följde muslimska kalendern och då är Fredagen vilodagen och den spendera vi på en badstrand strax utanför Abu Dhabi. Bada och sola i badbyxor och bikini gjorde man inte inne på lokala stranden i Abu Dhabi det var inte tillåtet så istället åkte vi en kort tur till en mer privat badstrand. Här kunde vi uppföra oss som vi ville och populärt var att grilla direkt på stranden genom att gräva en grop och fylla med kol.

AD Badstrand

Varje Fredag året runt tillbringades på denna strand! På bilden syns Steinar och Svein-Olav med respektive som var Norrmän och blev mycket goda vänner till oss.

Min fru Annki hade inget jobb som i Bagdad så i Abu Dhabi fick hon hitta på andra sysselsättningar och en av de mer populära var Mahjong spel. Spelet kommer från Kina ursprungligen och väggen symboliserar Kinesiska muren men spelet är numera populärt i hela Asien.

AD Mahjong

Sen började det närma sig jul och julafton firades i vårt hus.

AD Julafton

Många jul party höll oss igång men i mellandagarna bestämde vi oss för att ta en liten tur till Dubai och bl.a. fick barnen för första gången uppleva att åka skridsko på en ishockey rink. Ishockey var populärt i Dubai det fanns ett antal hockeylag med både skandinaver, amerikaner och kanadensare.

Dubai Skridsko

Annars var Dubai på denna tiden en liten stad med några få internationella hotell och en gammal souk. Vi bestämde oss för att kolla upp souken i Sharjah också som var mycket modern men utan folk.

Sharjah Souk

Tillbaka i Abu Dhabi blev det dags att fira det nya året vilket man gjorde på den internationella hotellen. Sen var det nytt år och jag måste börja besöka dem andra länderna i Gulfen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.